Een reactie plaatsen

Piet of niet

Eigenlijk heb ik niet zo een zin om mee te doen aan de discussies op het internet maar ik kan het toch niet laten om er iets over te zeggen, Elk jaar weer voel ik een dikke brok weerzin bij de vraag of Zwarte Piet nou wel of niet meer kan. Sowieso begin ik al licht te hyperventileren als de eerste pepernoten in de winkel liggen. Misschien ben ik een uitzondering maar ik heb een grote hekel aan het Sinterklaasfeest. Dat het een feest wordt genoemd is misleidend. Als je de recente geschiedenis er op na slaat zie je dat Sinterklaas alleen maar bedoeld was om kinderen doodsbang te maken en ondanks dat het, toen ik kind was, niet meer in zwang was om kinderen de stuipen op het lijf te jagen met die ouwe zak, was dat toch wat ik was: doodsbang.

Het enige wat het dragelijker maakte waren de Zwarte Pieten. Dat waren nog eens kerels. Vrolijk, grappig, lief, gul en nog lenig ook. Met veel lef haalden ze de gekste stunts uit. Prachtig vond ik dat. Die grote stoere mannen die zich gedroegen als ondeugende kleine jongens met een gouden hart. Van die jongetjes die je al hun kattenkwaad vergeeft als ze je glimlachend en met pretlichtjes in hun ogen aankijken. Geen moment is het in mijn jonge hoofdje opgekomen dat Zwarte Piet een domme knecht was.

Misschien is toen mijn liefde voor donkere mannen geboren. Nog steeds kan ik zwaar onder de indruk zijn van een mooie zwarte man. Mijn ouders voorspelden al vroeg dat ik op een dag met een Surinamer thuis zou komen. Dat is niet gebeurd maar de man met wie ik al heel lang gelukkig ben heeft wel een heel donker en iets exotisch uiterlijk. Exotisch genoeg om steevast gefouilleerd te worden, elke keer als hij een luchthaven passeert.

Dus hoewel Zwarte Piet ongetwijfeld zijn oorsprong heeft in het stereotype domme negerslaafje denk ik dat de huidige Zwarte Pieten misschien nog wel meer betekenen in de strijd tegen discriminatie dan je zou denken. Misschien moeten we dat uitbuiten en wat meer tinten Pieten in gaan zetten en dan bedoel ik niet dat onzalige idee van blauwe, groene en rode Pieten. Nee, echte kleuren, mannen en vrouwen, alles door elkaar. En maar slimme en gewaagde dingen doen.

Een kind heeft namelijk geen boodschap aan de geschiedenis. Een kind ervaart wat er is. Misschien is al dat gezeur over wel of geen Zwarte Piet dan nog wel schadelijker dan dat we een kleine positieve draai aan de geschiedenis geven en vanaf nu ons eigen verhaal er van maken zonder allerlei nationalistische gevoelens erbij te halen. Met Zwarte Piet als geuzennaam.

Piet Römer was een indrukwekkende Zwarte Piet die heel leuk flirtte met “vrouwtje Wiet”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: