2 reacties

Ridders

‘Eén op de drie vrouwen heeft wel eens te maken gehad met seksueel geweld.’ ‘Veertig procent van de vrouwen en meisjes in de leeftijd van 15 t/m 25 jaar heeft wel eens een onvrijwillige seksuele ervaring gehad.’ Bij vrouwen boven de 25 is dat bijna de helft’ ‘De dader is meestal een bekende van het slachtoffer.’

Zo maar even wat zinnetjes die ik van internet heb geplukt. De informatie komt uit verschillende onderzoeken. Laat die zinnetjes eens diep op je inwerken. Eén op de drie, veertig procent, de helft. Dat is veel hè? Hoeveel vrouwen ken je? Wie van deze vrouwen zijn het en wat hebben ze dan meegemaakt?

En dan het zinnetje: ‘de dader is meestal een bekende van het slachtoffer’. Voor alle duidelijkheid, we hebben het over Nederland, hè. Dus mocht er iemand na de nieuwjaarsnacht in Keulen het idee krijgen dat het alleen ‘mannen met een Noord-Afrikaans uiterlijk’ zijn die hun handen niet thuis kunnen houden, laat ik je dan uit die droom helpen.

Laat ik het ook maar nuanceren. Het is heus niet zo dat alle ‘onvrijwillige seksuele ervaringen’ een verkrachting betreffen. Het loopt uiteen van het opzettelijk een borst aanraken, een greep in het kruis, tot een brute penetratie. Van de meeste gebeurtenissen wordt geen aangifte gedaan. Vrouwen wuiven het weg, het gebeurt nou eenmaal. Het hoort erbij, denken ze. Misschien heb ik wel aanleiding gegeven, denken ze.

Waarom denken die vrouwen dat? Omdat dat de boodschap is die ze nog steeds, anno nu, ingeprent krijgen. Kijk er films en reclames op na en let eens op taalgebruik. Opmerkingen als: echt weer een vrouw hè, wanneer een vrouw een fout maakt in het verkeer (terwijl verzekeraars liever vrouwen hebben omdat zij veiliger rijden). De dubbele moraal die er nog steeds is: een meisje is een hoer als ze veel sekspartners heeft. De opmerkingen over vrouwen in sommige ‘mannen’-programma’s op tv. Het lijkt allemaal niet zo erg maar ga er maar eens op letten.

Wat wij vrouwen nu nodig hebben zijn helden. Helden die duidelijk maken dat het niet normaal is. Rolmodellen die het goede voorbeeld geven. Mannen die andere mannen erop aanspreken wanneer zij een denigrerende opmerking over vrouwen maken. Wat ben ik blij dat er mannen waren die zaterdag 16 januari op de dam in minirok demonstreerden met de boodschap dat hoe een vrouw er ook uit ziet, als vent hou je je handen thuis. Ook de Dj’s van 3fm liepen een hele dag in een minirok om aandacht te vragen voor deze zaak. Dit zijn de ridders die snappen dat het geen vrouwenzaak is. Dat het niet alleen gezeur is van vervelende feministes maar dat ook hun zuster, moeder, dochter of vriendin er mee te maken heeft.

Juist de lieve minnaars, de oprecht goeie kerels, de zachtaardige mannen die nog nooit een vrouw kwaad hebben gedaan roep ik op tot actie. Help ons in de strijd voor echte gelijkwaardigheid.

2 reacties op “Ridders

  1. Op het journaal zag ik die mannen in rokjes ook. Echt een ludieke, doeltreffende actie. Een opmerking van een mannelijke deelnemer viel mij op. Hij zei dat hij een paar ijsklompen als benen had na afloop. Juist. In de zomer wil ik soms wel een rokje aantrekken, maar in de winter doe ik dat voor geen goud. Ik heb bij een Amerikaans bedrijf in Nederland gewerkt als uitzendkracht, waar ik in januari begon. Feitelijk was een rok verplicht, maar ik vertikte het om er een aan te doen. Ik kwam op de fiets naar mijn werk en het was hooguit een paar graden boven nul. Natuurlijk, ik had met een broek kunnen fietsen en mij op het werk kunnen verkleden (niet: omkleden). Maar waarom? Ik had een backofficefunctie, alleen collega’s zagen mij. Was mijn werk er minder om omdat ik een nette pantalon droeg? Mannen zien graag vrouwen in een rokje. Volgens mij was dat de voornaamste reden.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: