Een reactie plaatsen

Pispaaltje

In 1972 brachten John Lennon en Yoko Ono een single uit met als titel “Woman is the nigger of the world”. De titel deed het nodige stof opwaaien maar de beste mensen hadden zeker geen racistische bedoelingen met het woord “nigger”. Ze wilden er alleen maar mee zeggen dat vrouwen over de hele wereld onderdrukt worden. Helaas moeten we constateren dat er 40 jaar later nog steeds niet zoveel veranderd is. Ik zou willen dat ik kon zeggen dat de tekst van het liedje zwaar gedateerd is maar dat is het niet.

Als trieste variatie op dit thema bedacht ik laatst het volgende: “Moeder is het pispaaltje van de wereld”. Ik kwam op dit zinnetje toen ik een reclame van Habbo voor de tigste keer zag langskomen. Daarin figureert een overbezorgde moeder die haar zoon steeds een das omknoopt als hij naar buiten gaat. De tekst die er bij hoort gaat als volgt: “Ontmoet je vrienden op Habbo, of chil je liever met je moeder?”. Gelukkig zeiden mijn kinderen meteen dat ze dan liever de laatste optie kozen. Je vraagt je ook af wat daar mis mee is. Ik ben best een leuk persoon om mee te chillen. Er zijn trouwens een heleboel moeders waarmee je naar mijn mening heel fijn kunt chillen.

Ik voelde me erg aangesproken en bedacht dat moeders wel verdomd vaak de pineut zijn. Slinger een tiener een belediging naar zijn hoofd en je hoort terug: “je moeder”. Mannen die elkaar willen beledigen roepen dat ze de ander zijn moeder hebben geneukt.

Schoonmoeders hebben het nog zwaarder. Duizenden grappen zijn er over schoonmoeders en in al die moppen wordt ze als kreng afgeschilderd. Nu ken ik wel een paar exemplaren die je het liefst bij het oud vuil wilt zetten maar ik had toevallig de liefste schoonmoeder die ik me maar kon wensen. Had want jammer genoeg is de schat vorig jaar overleden.

Ook mijn moeder is voor haar schoonkinderen een schat van een mens. Een paar hebben haar zelfs min of meer als moeder geadopteerd omdat ze bij haar de warmte en liefde kregen die hun eigen moeder niet kon opbrengen.

Eén troost voor alle pispaaltjes van de wereld. In tijden van nood roept iedereen, volwassen of niet, om zijn moeder.

John Lennon – Woman is the nigger of the world: http://www.youtube.com/watch?v=OA8N0xy3hjE

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: