3 reacties

Omgevingsvriendelijk

Het is nog vroeg in de ochtend als wij op weg naar Parijs gaan. Mijn dochter is al in haar reis-stand. Ze ligt met harde muziek in haar oren tegen het raam te slapen. Zoonlief heeft ook zijn koptelefoon op en probeert wat aantekeningen te maken, wat niet meevalt in een rijdende auto.

Naar buiten kijkend valt me de hoeveelheid licht op. Elk gebouw heeft weer zijn eigen verlichting. Schreeuwende kleuren. Wegen zijn met oneindige rijen straatverlichting omrand. Het zal wel nodig zijn in verband met veiligheid. Je kunt je echter afvragen of we niet zijn doorgeschoten. Of de veiligheid nog opweegt tegen de schade die we er mee aanbrengen. Schade door te veel energieverbruik of aan het beetje natuur wat er nog om ons heen is. Dieren en planten voor wie het nooit meer nacht wordt.

We passeren twee vrachtwagens met grote roze lichamen. Varkens op weg naar hun einde. In dit licht zouden het ook mensen kunnen zijn. Eén van de varkens lijkt mij aan te kijken. Het zijn intelligente wezens dus ik vraag mij af hoeveel ze weten. Neemt het varken mij ook echt waar? Intens triest word ik ervan. Hoe is het toch mogelijk dat wij zo met dieren omgaan. Zou elke vleeseter nog trek hebben in zijn plakje ham als hij het hele proces van begin tot het einde mee zou maken? Als hij het varken in de kale krappe stal zou zien staan, het dier met veel te veel soortgenootjes in een vrachtwagen moest jagen, daarna in de slachterij dood moest maken en vervolgens moest villen en verwerken tot zijn geliefde broodbeleg? Zou het nog lekker smaken als het anonieme worstje in de supermarkt opeens een ademend, warm en levend wezen bleek te zijn geweest?

Wat zijn we met zijn allen toch ver van de basis geraakt. Wat hebben we er toch eigenlijk een puinhoop van gemaakt. Ik veroordeel niemand. Als er iemand inconsequent is met omgevingsvriendelijk gedrag dan ben ik het wel. Een vegetariër met leren schoenen, een natuurliefhebber met een ronkende auto. Mag ik dan toch een oproep doen tot meer bewust gedrag? Het is echt niet moeilijk. Gewoon goed nadenken of je dat plastic tasje wat je in de winkel krijgt wel nodig hebt. Gewoon eens drie keer in de week iets op tafel zetten waar geen beesten in zitten. Dan heb je geld over om voor de andere dagen van de week het duurdere biologische vlees te kopen. Doe eens al het elektra in je huis uit, leg je smartphone weg, brand een kaarsje en laat het eens stil in jezelf en donker om je heen worden.

Bron: Wakker dier

Bron: Wakker dier

3 reacties op “Omgevingsvriendelijk

 1. Hoi Louise,
  Heel mooi geschreven. Veel mensen zijn zo druk bezig met andere zaken dat het leven van dieren en planten op de achtergrond lijkt te raken. Ik geloof ook dat we door bewuste keuzes echt wel beter om zouden kunnen gaan met dieren.
  Karin

  Like

  • Klopt! Ik heb me lang afzijdig gehouden met het idee dat iedereen maar voor zichzelf moet verantwoorden wat hij of zij doet. Ik hoop nu met het schrijven van dit soort blogs een beetje bij te dragen aan meer bewustzijn en dat je heus geen geitenwollen sok hoeft te zijn om beter met je omgeving om te gaan.

   Like

 2. Hear, hear, helemaal mee eens wat die geitenwollen sok betreft. Mijn hoop is nu ook gevestigd op de jongere generatie voor het verder brengen en uitvoering geven aan dat bewustzijn.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: