1 reactie

Appelig

Stel je zou naar een ander land verhuizen. Je doet het daar goed, leuke baan, je kinderen gaan er naar school en jij en je gezin draaien moeiteloos mee in de samenleving. In dat land ligt een badplaats waar veel Nederlanders op vakantie gaan. Van die landgenoten gedraagt een groep jongeren zich schaamteloos. Denk daarbij aan veel drankgebruik, lage normen op het gebied van seksueel gedrag, respectloosheid richting de plaatselijke bevolking, kortom denk daarbij aan zulk extreem dom, beschamend en idioot gedrag dat men bij de commerciële televisie er een tv-programma van heeft gemaakt. Hoe zou je het dan vinden om met deze groep op één hoop geveegd te worden? Hoe zou je het vinden dat men tegen je zou zeggen dat alle Nederlanders slecht zijn op basis van het gedrag van die jongeren. Hoe voelt het om dan te horen te krijgen dat de mensen in dat land een hekel aan Nederlanders hebben maar dat jij er wel mee door kan, terwijl je weet dat er nog veel meer Nederlanders zoals jij in dat land wonen.

Zou je ‘de Nederlander’ willen verdedigen als die alleen maar geassocieerd wordt met het groepje randdebielen? Zou je je een inwoner van dat land voelen als je voortdurend aangeduid wordt met Nederlander? Maar ook: zou je willen horen bij een volk wat stelselmatig een hekel heeft aan alles wat met jouw afkomst te maken heeft? Hoe voelt het als een politicus roept dat er minder Nederlanders moeten zijn.

Het wegzetten van mensen omdat ze hun wortels in een ander land hebben liggen en ze als groep beoordelen ligt aan de basis van veel ellende in de wereld. Ieder mens heeft het recht om op zijn individuele daden beoordeeld te worden. Niemand wil beoordeeld worden naar het gedrag van  een groep met dezelfde afkomst die er een puinhoop van maakt.

In elke mand appels zitten een paar rotte, in sommige manden wat meer dan in andere, sommige appels rotten en stinken heel erg en sommige appels hebben een paar rotte plekjes maar zijn nog best bruikbaar. Vergeet alsjeblieft niet dat de meeste appels in de mand gewoon goed zijn. Gooi niet alle appels weg omdat er in een paar een wormpje zit. En houd eens op om ze met peren te vergelijken. Daar wordt ik nou appelig van.

 

appels en peren

Eén reactie op “Appelig

  1. In de eerste alinea had je mij behoorlijk tuk, want ik herken die situatie wel. Goed gevonden in combinatie met waar dit bericht over gaat.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: