Een reactie plaatsen

Wijntje met de vrouwen

Even hoor, niet om het een of ander maar nu we toch man en paard aan het benoemen zijn en we de politieke correctheid langzamerhand bij het grof vuil aan het zetten zijn moet er mij iets van het hart. Voordat ik mijn hart laat leegstromen moet ik nog wel even wat anders verklaren: ik ben geen mannenhater, mijn tuinbroek is al lang geleden versleten en ik ben al 31 jaar samen met één van de liefste mannen van Nederland.

Zo dat is er uit, maar nu dan wat mijn hart zo verzwaart: mannen jullie maken er als soort een potje van. Er is van alles mis in de wereld en helaas moet ik zeggen dat het meestal door mannen veroorzaakt wordt. Jullie hoeven je het niet persoonlijk aangevallen te voelen hoor. De mannen die dit lezen en zich totaal niet herkennen in dit verhaal behoren waarschijnlijk dan ook tot het deel fijne kerels waar niks mis mee is. Gelukkig zijn er daar ook heel veel van en vrouwen zijn zeker niet allemaal lieve engeltjes.

Er is echter iets wat vrouwen over het algemeen gewoon niet doen. Op enkele uitzonderingen na verzamelen vrouwen zich niet om in groepsverband agressief te doen. Vrouwen gaan in groepsverband naar de wc, gaan in groepsverband naar de Libelleweek, sporten in groepsverband of gaan gezellig met een wijntje met elkaar zitten kletsen.

Het zijn mannen die in groepsverband naar een voetbalwedstrijd gaan en een speler bedreigen met de dood omdat hij niet goed zijn best heeft gedaan of er moet een grote politiemacht op de been gebracht worden omdat de supporters van de ene club op de vuist gaan met de supporters van de andere club. Het zijn mannen die in groepsverband vrouwen verkrachten. Het zijn mannen die kinderporno verspreiden. Het zijn mannen die de bankencrisis veroorzaakt hebben en het zijn mannen die aan de basis staan van alle oorlogen op de hele wereld.

Vrouwen doen daar allemaal ook wel eens aan mee, hoor! Hoor ik enkelen van jullie piepen. Ja, dat klopt: er is ook wel eens een vrouw die aan dat soort dingen mee doet. ‘Wel eens’ en ‘een vrouw’. Nog steeds niet massaal. Ja, maar dat is historisch zo gegroeid, zal een ander roepen. Ja, maar dat komt door de hormonen, ja maar dat komt door de opvoeding, ja maar, ja maar, ja maar…

Best, al dat ge-ja-maar, maar dan kunnen we er nu toch mee stoppen? We kunnen nu dan toch een enorme U-bocht gaan maken? Mannen laat jullie horen, zet al die agressieve energie om in positieve daden. Niet door halfhartige afspraken rondom voetbalwedstrijden, niet door seksueel geweld te bagatelliseren en niet door te zeggen dat er nu eenmaal vanuit de historie meer mannen in topposities zijn. Wel door jullie zonen op te voeden, jullie broers en vrienden in toom te houden en door in groepsverband in opstand te komen tegen geweld in het algemeen. Dan mogen jullie daarna gezellig een wijntje met ons komen drinken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: