Een reactie plaatsen

Hondsmoe word je ervan

Vrouwen die veel seks uitstralen. Vrouwen die te weinig seks uitstralen. Actrices die niets aan zichzelf hebben laten verbouwen, die grijs haar en rimpels durven te laten zien, zangeressen die teveel aan zichzelf hebben laten verbouwen. Intelligente vrouwen die iets politieks doen. En, god beware ons, oude vrouwen. Je weet wel die van boven de 40 of nog erger 50, van die menopauzalen die het lef hebben om ergens wat van te vinden of denken dat ze nog meetellen. Vrouwen die thuis blijven bij hun kinderen of deeltijd werken, of juist buiten de deur terwijl ze kinderen hebben. Vrouwen die geen kinderen willen. Vrouwen die überhaupt iets willen of vinden. Heksen zijn het, sletten, hoeren, op de brandstapel, aan de schandpaal ermee!

Bovenstaande tekst is zomaar een illustratie van hoe er over vrouwen wordt gesproken in de media en als commentaar op berichten over vrouwen. Wanneer er iets gezegd wordt over misogynie of dat er nog steeds geen gelijkheid is in de behandeling van vrouwen ten opzichte van mannen wordt er direct geroepen dat we niet zo moeten zeuren. Hier in het westen en zeker in Nederland hebben we toch niks te klagen? Vrouwendag is toch niet meer nodig en wanneer is het dan mannendag? (Die is er, 19 november, doe er je voordeel mee).

Of word je er zo moe van dat steeds weer dezelfde thema’s worden benoemd? Gefeliciteerd, ik ook, ik word er hondsmoe van dat het mannenlijf nog steeds de norm is in de medische wereld en bij veiligheidstesten van auto’s, Wallen onder mijn ogen heb ik van het feit dat er bij de inrichting van buitenruimtes geen rekening wordt gehouden met de veiligheid en wensen van vrouwen. Slapeloze nachten gehad, en nog steeds, omdat een vrouw nooit zonder waakzaamheid over straat kan of zelfs in haar eigen huis soms niet veilig is. Gapen moet ik van het eeuwige ge-oordeel over het uiterlijk van vrouwen en de waarde die eraan gehecht wordt. Intens vermoeid omdat vrouwen door de pinktax gemiddeld 1300 euro per jaar meer kwijt zijn aan alledaagse producten en diensten terwijl ze aan de andere kant nog steeds gemiddeld minder salaris krijgen.

Ja maar deeltijdprinsesjes! Rot op met je deeltijdprinsesjes. Zolang de voltijdsprinsen weigeren om meer tijd  aan huishoudelijke en verzorgende taken te besteden en kinderopvang te duur is en schooltijden nog steeds gericht zijn op een moeder die thuis met de koekjes en thee zit te wachten, wil ik niks er niks meer over horen. Ga eerst maar eens werken aan een maatschappij die niet ingericht is volgens de norm van de voltijds werkende man die een partner thuis heeft die alles voor hem regelt. 

Ja maar vrouwen in …land  (vul de tekst zelf in en kleur de plaatjes). Klopt, er zijn landen waar vrouwen het veel slechter hebben. Maar stop eens om dat als norm te nemen, waaraan we afmeten hoe de stand van zaken hier is. Om maar even een metafoor te gebruiken: iemand met half sneetje brood heeft meer te eten dan iemand die geen eten heeft, maar om dat nou een volwaardige maaltijd te noemen? Ik wil dat vrouwen geen genoegen moeten nemen met een boterham met tevredenheid.

Het moet anders en het moet nu, voor de vrouwen in verweggistan en ook voor de vrouwen hier. Voor vrouwen van kleur, transvrouwen, kleine, grote, jonge en oude vrouwen. Zolang er nog één vrouw monddood wordt gemaakt door mannen of andere vrouwen wanneer ze een ongelijkheid aankaart, blijf ik mijn mond erover open doen, ook al krijg ik er inmiddels uitputtingsverschijnselen van. Dus kom maar op met vrouwendag.

Uitgelichte foto: ttps://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vrouwendemonstratie_Amsterdam_i.v.m._Internationale_vrouwendag,_fotograaf_Rob_Croes,_Bestanddeelnr_931-3627.jpg

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: