1 reactie

Lollig

Wij vinden onszelf lollig. We liggen in een deuk om onze grapjes, vullen elkaar moeiteloos aan en hebben maar een half woord nodig of de tranen schieten ons al in de ogen. Snel zijn we. De een nog meer ad rem dan de ander. Een serieus gesprek kan zomaar van het ene op het andere moment in een gierende lachbui omslaan omdat de één in al zijn passie een rare verspreking doet waar direct een ander bovenop springt en het in het volkomen belachelijke trekt. Heerlijk. Ik geniet van de momenten waarop dit gebeurt. Het doet mij uitkijken naar de spaarzame ogenblikken waarop wij als familie voltallig bij elkaar zijn.

Vinden anderen ons grappig? Ik weet het niet. Wijzelf hebben het gevoel dat er aan ons een cabaretgroep verloren is gegaan maar ik heb mensen van buiten onze familie wel eens vertwijfeld stilletjes op de bank zien zitten tijdens een verjaardag. Niet wetende wat ze er van moesten denken. Toegegeven, we zijn zo nu en dan in de ogen van anderen misschien wat grof. We zijn een tikje anarchistisch, hebben lak aan sommige heersende normen en waarden en zetten onze vraagtekens bij wat “men” als normaal accepteert.

Is mijn familie dan echt zo bijzonder? Ik denk van niet. Schuif als vreemde eend in de bijt eens aan bij een willekeurig familiefeestje en je voelt direct dat je, hoewel je erg welkom bent, er niet bij hoort. Hoe groter de familie, hoe erger het is. Er worden grapjes gemaakt waar je geen hout van snapt. Anekdotes die teruggrijpen naar voorbije gebeurtenissen waar je geen deel van hebt uitgemaakt. Moppen getapt waar je hooguit een glimlach van op je gezicht krijgt. Terwijl zij met waterige oogjes van het lachen je aankijken en jij jezelf forceert tot een gulle lach.

Is dat erg? Nee! Dat is hoe het hoort. Het is wat de familieband zo bijzonder maakt. Het is het warme bad waar je iedere keer weer in wilt stappen. Het is de veiligheid dat je weet dat ondanks de verschillen die er zijn, je geaccepteerd wordt zoals je bent. Het is wat je met slechts enkelen op deze aarde deelt. Je familie die je via een bloedband hebt en de familie die je om je heen hebt verzameld in de vorm van een paar bijzondere vrienden.

Image

Eén reactie op “Lollig

  1. Mooi en heel herkenbaar!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: