1 reactie

Zweverig

Op Facebook deelde ik laatst een boodschap van de Dalai Lama: “Er zijn twee soorten van geluk. Tijdelijk genot voornamelijk afkomstig van materieel comfort en een andere meer duurzame vorm van geluk wat het gevolg is van transformatie en ontwikkeling van de geest. De laatste vorm van geluk is superieur, want als we kalm en gelukkig zijn kunnen we gemakkelijker de ongemakken van het leven aan. Aan de andere kant, als onze geest onrustig is dan kunnen we nog zo veel bezitten maar zullen we nooit echt gelukkig zijn.”

Er werd door een kennis op gereageerd met de uitspraak dat het allemaal wat zweverig was. De zendeling in mij kwam spontaan naar boven en ik voelde de noodzaak om er een blog aan te wijden. Het leuke is namelijk dat het verre van zweverig is. Het is een simpele formule voor het leven waar je echt gelukkiger van wordt als je eenmaal doorhebt hoe het werkt. Het maakt daarbij niet uit wat je omstandigheden zijn. Je hebt niet altijd invloed op datgene wat je overkomt maar met een kalme geest doorsta je alles beter.

Hoe bereik je dan die getransformeerde, ontwikkelde en gekalmeerde geest? Dat is voor iedereen verschillend. Als eerste is het een voorwaarde dat je iets vindt waarmee je je gedachten tot rust kunt brengen. Wel een gezonde bezigheid natuurlijk, ik bedoel niet dat je je lam zuipt of blowt. Voor de één is dat dagelijks mediteren, voor de ander is dat even sporten na het werk. Er zijn veel manieren om dit voor elkaar te krijgen. Als je heel erg rustig wordt van tien minuten staren naar de vogeltjes buiten, hang dan vetbolletjes op en neem elke dag even de tijd om je gevederde vriendjes te bekijken. Persoonlijk word ik erg rustig als ik voldoende aan mijn creativiteit toe kom. Mijn gedachten zweven heerlijk alle kanten op als ik met mijn handen in de klei, marsepein of verf zit. Als het resultaat van mijn inspanningen goed is dan is dat mooi meegenomen maar het is niet het doel.

De tweede stap die je kunt zetten is een heel oud advies: tel tot tien. Elke keer als je boos of verdrietig bent of op één of andere manier negatieve gevoelens krijgt. Wacht met reageren. Vraag jezelf af waarom dat gebeurt, of het terecht is dat je die gevoelens hebt en hoe je die gevoelens kunt leiden zodat je de baas wordt over je gevoelens en gedachten. Dat lukt niet altijd en met deuren slaan lucht ook wel eens op maar je zult merken dat het uiteindelijk constructiever is als je minder explosief reageert.

En verder: wees lief! Het is fijn om een positief en aardig mens te zijn. Train jezelf er in om elke dag iets leuks te doen voor iemand anders. Het hoeft nauwelijks tijd en energie te kosten en je krijgt er veel voor terug. Het zit niet in grote daden  maar in een oprecht geïnteresseerde vraag, een schouderklopje of met een glimlach iemand een welgemeend goedemorgen wensen. Wereldvrede is wat ambitieus maar je maakt je eigen leven en dat van de mensen om je heen een klein beetje mooier.

Eén reactie op “Zweverig

  1. Weer een prachtig stuk!!! MOOI.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: