Een reactie plaatsen

Leuk

Alles moet altijd maar leuk zijn. Ons werk moet leuk, school moet leuk. We hebben een leuk huis, een leuke man of vrouw. Leuk! Ik maak me er zelf ook schuldig aan. Op de vraag: “bevalt je baan nog steeds,” antwoord ik steevast dat ik erg leuk werk heb en leuke collega’s. Maar het woord “leuk” begint me zo te irriteren. Ook nu ik het zo opschrijf valt het me op wat voor een stom woord het eigenlijk is. Zeg het maar eens een paar keer achter elkaar. Het lijkt best veel op jeuk en dat krijg ik er een beetje van.

Het hele idee er achter vind ik ook zo vervelend. Ik heb het letterlijk gehoord dat iemand zei: “bezuinigen okéééé maar het moet wel leuk blijven.” Leuk? Leuk? Bezuinigen is niet leuk. Als je bezuinigt blijft het niet leuk. Bezuinigen is noodzakelijk om de troep die we er met zijn allen van gemaakt hebben recht te trekken.

Werk? Werk is niet bedoeld om leuk te zijn. Werk is een zakelijke afspraak. Als je één van de gelukkigen bent die werkzaamheden doet die niet al te vervelend zijn of soms zelfs interessant of uitdagend dan ben je een bofkont. Ben je niet zo een mazzelaar? Bedenk dan maar dat er over de hele wereld heel veel mensen zijn die veel ergere dingen moeten doen. Of ze hebben geen werk en zouden dolgraag in jouw schoenen staan. Werkloos? Ga niet op zoek naar een leuke baan bij een leuke werkgever. Dat is er namelijk niet. Alles is per definitie wat je er zelf van maakt.

Voordat ik nou als een ouwe, cynische mopperpot overkom: ik bedoel het positief. Als je de eis laat vallen dat alles leuk moet zijn dan opent er zich een wereld aan mogelijkheden voor je. Dan kun je voldoening halen uit heel andere zaken die misschien wel veel boeiender zijn. Dan kun je bezuinigen opeens zien als iets waar je even doorheen moet maar dat je wel werkt aan een betere toekomst. Of dan kun je voldoening halen uit het feit dat je met het werk wat je doet toch maar mooi je eigen geld verdient. Of dat je wat je doet, zo goed mogelijk doet en schouderklopjes krijgt.

Mijn kinderen hebben bijbaantjes en nee, vakkenvullen en bordenwassen is niet leuk maar ze hebben wel geld genoeg om concerten te bezoeken, extra kleding te kopen, hun hobby’s te bekostigen en allerlei andere dingen er van te doen die ik niet voor hen zou kunnen betalen.

En dat is wél leuk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: