Een reactie plaatsen

Genot

Een mens is een genot zoekend wezen. Dat had waarschijnlijk ooit een functie. Als je in de oertijd een lekker rood besje zag hangen of een vet konijntje voorbij zag komen moest je je kans grijpen. Ook het er aan gepaarde egoïsme was nodig. Voor je het wist ging er een ander vandoor met je lekkere konijnenboutje op een bedje van zoete besjes en zat je weer een week op grassprietjes te kauwen met een knorrende maag.

Dat waren ooit nuttige eigenschappen maar vandaag de dag nekt het ons. We worden te vet omdat we elk hapje eten wat voorbij komt in onze monden proppen. We komen in de problemen omdat we teveel uitgeven aan bezittingen. Een groot deel van de crisis komt voort uit de drang om te hebben, hebben en nog eens hebben. Zoals gezegd. Die drang had zijn nut maar we zullen nu moeten evolueren. Dat is niet makkelijk maar willen we nog iets doen om ons hachje te redden moeten we veranderen.

In plaats van genot zullen we het geluk moeten gaan zoeken. Geluk vind je door het genot uit te stellen. Als je te zwaar bent, jezelf niet meer leuk vindt als je in de spiegel kijkt of zelfs gezondheidsklachten krijgt kun je kiezen om teveel te blijven eten en op je stoel blijven zitten. Dit brengt op korte termijn genot. Ga je op dieet en bewegen dan brengt dat geluk. Als je dure spullen blijft aanschaffen waar je op korte termijn een kick van krijgt maar aan het eind van de maand weer in de rode cijfers staat dan wordt je daar niet gelukkig van. Kun je je aankopen uitstellen en goed overwegen dan ben je er uiteindelijk veel blijer mee en kom je soms tot de conclusie dat je het helemaal niet nodig hebt. En ja, hoor, ook voor degene die bij genot alleen aan seks denkt: ook daarvoor geldt natuurlijk dat je er gelukkiger van wordt als je het niet als snackje tussendoor doet maar er de tijd en rust voor neemt met de liefste, aantrekkelijkste of leukste persoon op aarde die je kent.

Zelfs alle narigheid die we moeder aarde aandoen. Alle milieurampen zijn terug te voeren op dat we alleen maar aan ons genot hebben gedacht. Gaan we nu met zijn allen voor het geluk? Ik ben bang van niet. In mijn persoonlijk leven ben ik een optimist en er gebeuren af en toe kleine wondertjes maar over het algemeen wordt de wereld helaas nog steeds bevolkt en geregeerd door egoïstische genotzoekende Neanderthalers.

Bessen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: