1 reactie

Heb uw naaste lief

Een paar dagen terug verscheen op TV een jonge vent die op een vreselijke manier in elkaar geslagen was. Hij was tegen zijn hoofd geschopt omdat hij van iemand houdt. Omdat degene van wie hij houdt ook toevallig een man is. Het is geen incident. Er worden aan de lopende band mensen uitgesloten, gemolesteerd en gedood omdat ze niet in het beperkte hokje passen van het denkvermogen van degenen wie dit doen.

“Kom niet aan onze waarden”, stond er op de protestborden te lezen toen er in Frankrijk gedemonstreerd werd tegen het homohuwelijk. Dit illustreert alleen maar de kortzichtigheid. Er is namelijk geen homoseksuele man of vrouw die een heterostel verbied om te leven zoals ze willen. Zij komen dus helemaal niet aan de waarden van anderen. Omgekeerd wel. Dus mogen hetero’s dan wel de waarden van homo’s plattrappen? Wat is er verkeerd aan liefde tussen twee gelijkwaardigen? Dat je er niet aan moet denken dat die twee seks hebben? Er zijn veel heterostellen waarbij ik die gedachte veel viezer vindt. Van die stellen waarvan je hoopt dat ze de gordijnen stijf dicht doen, de deuren goed vergrendelen en vierentwintig uur in quarantaine gaan voordat ze zich weer in het openbaar vertonen.

Als basis om een ander uit te sluiten omdat hij of zij ‘anders’ is dient vaak een religie. Geen religie uitgezonderd. Wat ik me dan in alle eerlijkheid afvraag is hoe het kan dat je denkt dat je beter bent als je in een god gelooft en daardoor iemands leven mag verpesten of verwoesten. Is het dan nooit in je opgekomen dat de god waar je in gelooft misschien de bedoeling heeft om je uit te dagen om anderen werkelijk te accepteren hoe ze zijn? Om buiten je bekrompen kaders te treden en de ander met open armen te ontvangen ook al beangstigt het je dat de ander niet zo leeft zoals jij?

Mijn kennis van zaken zal ongetwijfeld tekort schieten maar voor zover ik kan bekijken komt één gebod in bijna alle religies terug en dat is:

“Heb uw naaste lief gelijk uzelf.”

Dat ik gelukkig een heleboel gelovigen en niet-gelovigen ken die dit gebod werkelijk in praktijk brengen is het lichtpuntje waar ik mijn geloof op baseer. Mijn geloof heet liefde.

regenboogvlag

Eén reactie op “Heb uw naaste lief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: