Een reactie plaatsen

Spijbelen

Van niets anders kan zo genieten als van spijbelen. Braaf als ik ben heb ik nooit ongeoorloofd van school gespijbeld. Wel zo nu en dan met toestemming van mijn moeder. Dan was ik schoolziek en mocht ik met een dekentje op de bank toekijken hoe mijn moeder allemaal dingen deed die ze normaal gesproken nooit in mijn bijzijn deed. Ze zette dan bijvoorbeeld de stoelen op hun kop op de tafel en ging er onder stofzuigen. Ze nam al het houtwerk af met meubelspray. De geur ervan kan mij nu nog steeds terugbrengen naar de geborgenheid die ik op die momenten voelde. Verontschuldigend zei ze dan dat ze toch echt even een boodschap moest doen. Dat vond ik niet erg omdat ze steevast een tijdschriftje voor me meenam.

Van mijn werk spijbel ik niet. Ik ben onverbeterlijk plichtsgetrouw en heb nog steeds toestemming van een ander nodig om thuis te blijven. Zelfs als ik me hondsberoerd voel blijf ik pas thuis als mijn lief tegen me zegt dat ik er uit zie alsof ik elk moment dood neer kan vallen en met allerlei dingen dreigt zoals opsluiten in huis of vastbinden op bed. Gelukkig is hij net zo een braverik en doe ik bij hem precies hetzelfde als hij weer eens met een ziek hoofd in zijn auto wil stappen.

Waar ik voornamelijk van kan genieten is als ik tegen mijn eigen regeltjes inga. Als ik mijn ochtendritueel doorbreek en nu eens niet vroeg op sta. Of dat ik wel vroeg uit bed ben maar dat ik dan op de bank ga zitten met een goed boek en een kop koffie en de ochtend vanuit mijn ooghoeken zie voorbijtrekken op de oude klok. Ondertussen probeert mijn geweten zich aan mij op te dringen want ik weet best dat ik boodschappen moet gaan doen en dat de on-opgevouwen was al een week ligt te kreukelen in de wasmand, maar mijn opstandige kant wint het even en ik blijf, lekker pûh, zitten waar ik zit.

Mijn mini-vakanties noem ik ze. Even in mijn hoofd vrij zijn van alles. Van die kleine momenten waarin ik net doe alsof er voor mij geen regels gelden. Het kunnen tien minuten met mijn ogen dicht, in de zon, op een bankje in een park zijn of zomaar op een middag een film kijken met mijn dochter als ze zich niet helemaal lekker voelt, ze van mij thuis mag blijven van school en met een dekentje op de bank ligt. Lekker samen spijbelen.

 

koffie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: