Een reactie plaatsen

Anders

Nog regelmatig krijg ik ongelovige blikken toegeworpen als ik vertel dat ik ooit mijn droom waar heb gemaakt door Chinese geneeskunde te studeren, daarna een praktijk te beginnen en na een paar jaar alles resoluut aan de kant te zetten. Ik geef toe, het klinkt misschien ook wel vreemd: Vijf jaar studeren, drie jaar bezig zijn met een praktijk opzetten en dan zomaar de stekker eruit trekken en weer datgene doen waar ik vijftien jaar geleden afscheid van had genomen.

Het was natuurlijk geen makkelijke beslissing maar wel één waar ik een heel goed gevoel over heb. Het bleek namelijk dat mijn droom mij uit mijn slaap hield en een nachtmerrie was. Ik werd doodongelukkig van de verantwoordelijkheid die ik ervoer voor de mensen die mij bezochten en mij de meest intieme en zware verhalen vertelden. Het studeren had ik geweldig gevonden en ik vind de Chinese geneeskunde nog steeds een fantastische geneeswijze maar voor therapeut ben ik niet in de wieg gelegd.

Het was een positieve keuze en tot op de dag van vandaag kijk ik met veel plezier terug op de dingen die ik voor elkaar heb gekregen. Het heeft mij als persoon doen groeien. Ik heb mijzelf bewezen dat ik slim genoeg was om te kunnen studeren. Door dat ik de praktijk had was ik ineens ‘ondernemer’ en ben ik uitdagingen aangegaan die ik niet voor mogelijk had gehouden. Ook heb ik door die ervaring ontdekt wat ik wél leuk vind.

Wat door mijn beslissing ook voor mij helder werd, is dat er heel veel mensen zijn die in een leven blijven hangen waar ze niet vrolijk van worden. De één blijft werk doen waar hij of zij elke keer met buikpijn naar toe gaat, de ander blijft in een relatie plakken uit gewoonte en weer een ander zit onder het juk van een dominante familie.

Het vergt moed om te veranderen, om tegen je spiegelbeeld te zeggen: “vanaf vandaag gaat het anders” en vervolgens daad bij woord te voegen. Soms heb je er ook tijd voor nodig om naar de stap toe te groeien. Er zijn consequenties die je soms hebt voorzien en soms ook niet maar aan kiezen voor het bekende kleeft ook een consequentie, namelijk dat het altijd zo blijft zoals het nu is. Je daar bewust in schikken is ook natuurlijk prima als je overtuigd bent van die keuze.

Kun je dat niet? Doe dan wat je altijd al het liefste had willen doen, accepteer de gevolgen, trek je niets aan van anderen en wordt anders.

anders

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: