Een reactie plaatsen

Huisdier

Je hoort mensen soms zeggen dat ze zich liever omringen met dieren omdat: “dieren onvoorwaardelijk van je houden”. Ze zijn teleurgesteld in de mensheid en hebben liever dieren dan mensen om zich heen. Nou ben ik gek op dieren en mijn huis wordt bevolkt door vijf harige viervoeters en twee kale koudbloedigen, maar ik deel de mening van deze mensen maar ten dele.

Allereerst vind ik dat ze gelijk hebben voor wat betreft de puinhoop die de mensheid er in het algemeen van maakt. Een dier doodt een ander dier niet omdat hij bij een ander clubje van gelovigen hoort. Een dier zal een ander dier niet martelen omdat hij of zij toevallig van een dier met dezelfde geslachtskenmerken houdt. Een dier doodt een ander alleen omdat hij het wil opeten of als een ander zijn bestaan bedreigt. Of natuurlijk, zoals in het geval van mijn katten, omdat muizen nou eenmaal een verdomd leuk speeltje zijn.

Gedraagt een dier zich zo omdat het zo zuiver en goed is? Welnee, ze kunnen gewoon niet bedenken dat het ook anders kan. Alle narigheid die mensen veroorzaken is een bijproduct van onze doorontwikkelde hersens. Neemt niet weg dat ik een heleboel leuke, lieve en aardige mensen ken en een leven alleen met dieren zou mij toch te beperkt zijn. Wie gaat er dan mijn columns lezen?

En dan nog dat puntje van het onvoorwaardelijk houden van. Daar trap je toch niet in? Denken die mensen nou echt dat hun dieren van ze houden om hun interessante persoonlijkheid? Of dat ze überhaupt het concept ‘houden van’ begrijpen? Laat me dan iedereen die dat denkt uit de droom helpen. Huisdieren doen lief tegen ons omdat wij ze dagelijks lekkere hapjes voorschotelen, omdat we ze kriebelen op de plekjes waar ze dat het lekkerst vinden. Hoezo onvoorwaardelijk? Ondertussen vergeven we ze keer op keer alles wat ze doen maar eigenlijk niet mogen. Sterker nog: we lachen er soms vertederd om. Verder hoeven ze niet te werken en kunnen ze hun eigen gang gaan, bijvoorbeeld de hele dag slapen.

Vind je het gek dat ze zich spinnend op je schoot opkrullen of blij tegen je opspringen als je thuis komt! Nee, ik ken geen egoïstischer monsters dan huisdieren. Uitvreters zijn het!

Maar wel de schattigste, zachtste, aandoenlijkste, liefste, aanhankelijkste en warmste uitvreters die ik ken.

Afbeelding

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: