1 reactie

Besluitangst

Soms is het blijven hangen in een bepaalde toestand, datgene wat je nodig hebt of nodig denkt te hebben, hoe slecht die situatie ook is. Blijkbaar haal je er iets uit. Het voldoet aan een behoefte diep van binnen. Hoe onwaarschijnlijk ook en hoezeer mensen om je heen zien dat de situatie niet goed voor je is. Dat kan zijn: een slecht huwelijk, een baan waar je niet gelukkig van wordt of aan de lopende band te veel hooi op je vork nemen. Daar zijn natuurlijk zoveel redenen voor als er mensen zijn maar veelal is het terug te voeren naar angst voor verandering. Angst om zelf het heft in handen te nemen. Want wat komt er daarna?

Het vooruitschuiven van een besluit kan er voor zorgen dat je een beslissing forceert. Door je eigen uitstelgedrag wordt er een besluit voor je genomen. Dat is fijn want daarna kun je er dan lekker over klagen want je hebt zelf de beslissing niet genomen. Als je het zelf gedaan had dan was je er ook verantwoordelijk voor geweest, nu niet, toch?

Verantwoordelijkheid voor je daden nemen is moedig en niet iedereen is een held. Het is ook zwaar om altijd maar de held uit te moeten hangen, Soms wil je gewoon dat iemand je redt of dat je door het lot gered wordt. Bij grote thema’s zoals een slecht huwelijk, dat je bijvoorbeeld hoopt dat de ander je verlaat of dood neervalt en soms bij het uitstellen van het inschrijven voor een cursus: “Zal ik wel, zal ik niet, ach jee, nu is de inschrijfdatum verstreken, nu kan het niet meer.”

Het kan je ook behoeden voor iets waarvan je diep van binnen weet dat je het beter wel of niet kunt doen. Zoals een dier intuïtief voor de tsunami uit vlucht zonder dat het weet dat er een tsunami is of het kan benoemen.

Toch is het zo dat je beter wel zelf een bewuste beslissing kunt nemen. Spijt is één van de meest nutteloze emoties die ik ken dus over het algemeen doe ik daar niet aan maar àls ik ergens spijt van heb dan is het altijd iets waarbij ik de beslissing aan anderen heb overgelaten en niet mijn eigen weg ben gegaan. Alles wat ik zelf heb bepaald, of dat nu goed of slecht heeft uitgepakt, daar ben ik een sterker en beter mens van geworden.

Todo lijst

 

Eén reactie op “Besluitangst

  1. Hoi, Dit is prachtig beschreven en vast voor meer mensen herkenbaar. Ik geloof ook dat je het beste dicht bij jezelf kunt blijven als het om belangrijke beslissingen gaat. Al is dat niet altijd even makkelijk en zie je soms niet wat je zelf eigenlijk wil.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: