Een reactie plaatsen

Onthecht bezit

Het was nog vroeg in de ochtend. Nog een beetje suf van de slaap pakte ik mijn mooie theepot die ik ruim een jaar daarvoor van mijn lief voor mijn verjaardag had gekregen. Het was een theepot van een speciaal servies wat ik bij elkaar aan het sparen ben. Ik draaide de kraan open en hield de theepot eronder om hem om te spoelen. De theepot gleed een heel klein beetje weg en stootte, niet eens heel hard, tegen de rand van mijn stenen aanrecht. Het oor van de pot verbrokkelde in mijn handen. Het maakte mij verdrietig.

Mijn zuster werd gebeld. Er was ingebroken in haar prachtig verbouwde boerderij in Frankrijk. Op stel en sprong moesten zij en haar man er naar toe. Daar aangekomen ontdekten zij dat het nogal een bizarre inbraak was. De complete levensmiddelenvoorraad was meegenomen. Inclusief aangebroken pakken en flessen. Daarnaast was ook de keukenmachine weg en de hele collectie Dvd’s. Het stemde mijn zus en zwager verdrietig.

Twee gebeurtenissen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben maar die beiden maakten dat ik weer eens besefte dat bezit ook ongelukkig kan maken. Had ik een goedkope en lelijke theepot gehad, dan was ik niet zo van slag geweest. Als mijn zus en zwager geen huis in Frankrijk hadden gehad dan was hun leven een stuk rustiger geweest. Daarentegen hebben zij al vele gelukkige uren in hun zelf gecreëerde paradijs doorgebracht en ook al was de levensduur van de theepot beperkt, ik was er elke dag blij mee.

Filosoferend over de vraag of bezit nu goed of slecht is, kwam ik tot de conclusie dat bezit goed is zolang je er niet aan hecht. Bezit is fijn als je inziet dat het eindig is, als je er veel en oprecht van geniet en dat je identiteit er niet van afhangt. Het is geen nieuw inzicht. In het boeddhisme is onthechting een belangrijk thema. Wel is het een inzicht wat mij anders doet kijken naar alles wat ik om mij heen heb verzameld, van mijn huis tot aan mijn sokken. Het is een inzicht die mij met een diepe tevredenheid overspoelt en het gevoel geeft rijker te zijn dan de rijksten op aarde.

Houd me ten goede, ik ben dolgelukkig met mijn nieuwe theepot maar het zit hem niet in de materie. Het is de diepe liefde die ik ervaar omdat ik ook dit exemplaar weer van mijn liefste vriendje heb gekregen, die niets liever wil dan dat ik gelukkig ben. En ook al zal ook deze theepot op een dag in duizend stukjes uiteenvallen: het mooie gevoel dat erbij hoort, zal nooit weg gaan.

theepot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: