Een reactie plaatsen

Internationale vrouwendag

Vandaag is het internationale vrouwendag. Het zou bijna niet meer opvallen tussen alle andere dagen die er tegenwoordig zijn. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een dag van. Zo schijnt er zelfs een dag van het naakt tuinieren te zijn (2 mei mocht er iemand in geinteresseerd zijn). Toch is het een dag die boven alle andere dagen uit de meeste aandacht verdient als het aan mij ligt.

Om mij heen hoor ik geluiden als: “is dat nou nog wel nodig?” en er worden zelfs flauwe grappen over gemaakt die doen vermoeden dat de grappenmakers het als een soort Moederdag zien. Zo van: geef je vrouw een bloemetje op die dag en dan zijn we allemaal weer tevreden.

Ook in Nederland is aandacht voor seksegelijkheid nog nodig. Juridisch gezien zijn er hier gelijke rechten voor iedereen. In de praktijk is dat nog niet altijd zo. Ik heb er heus wel vertrouwen in dat het ooit goed gaat komen maar zolang dat nog niet zo is moeten we met zijn allen waakzaam blijven. Er zijn nog te veel mensen die moeten beseffen dat gelijke behandeling niet alleen ten goede komt aan de voorheen ongelijk behandelde maar dat iedereen er voordeel van heeft.

Deze week kwam het CBS met de mededeling dat voltijds werkende moeders even vaak een managementfunctie hebben als voltijdswerkende vaders maar dat het totaal aantal vrouwen in het management achterblijft doordat zij vaker er voor kiezen om in deeltijd te gaan werken als zij kinderen krijgen. Hier zou gemakkelijk de conclusie uit getrokken kunnen worden dat vrouwen het over zichzelf af roepen dat ze minder carrièrekansen hebben door in deeltijd te gaan werken. Die conclusie is te kort door de bocht. Je zou ook kunnen concluderen dat het systeem waarin werkenden zich bewegen niet klopt en dat ook mannen er voordeel van hebben als deeltijdwerk niet langer gezien wordt als onvolwaardig.

Maar zelfs als je zou vinden dat de Nederlandse vrouw geen eigen dag nodig heeft: het heet niet voor niets internationale vrouwendag. De landen waar geen verschillen zijn in de behandeling van man en vrouw zijn helaas nog op één hand te tellen. In de rest van de wereld is het triest gesteld met vrouwenrechten. Dat varieert van verschillen in beloning voor arbeid tot totale onderdrukking. Het is precies om die reden dat we bij deze dag stil moeten staan en vanuit onze vrijheid hulp moeten bieden aan vrouwen over de hele wereld.

We moeten zorgen dat meisjes toegang tot onderwijs krijgen maar ook dat jongetjes onderwezen worden dat meisjes hun gelijke zijn ook al krijgen zij thuis een ander voorbeeld. Er zijn nog veel moedige vrouwen én mannen nodig die vechten voor het recht van een ieder om mens te zijn en zolang die er zijn is er een kans op verandering. Maar zolang er nog miljoenen vrouwen zijn die als minderwaardig worden behandeld is internationale vrouwendag hard nodig.

 Overzicht uit 2011 hoe het op de wereld is gesteld met de rechten van de vrouw:
"Women status world map 2011" by User:Obotlig - This map was created with GunnMapGunnMap was created by Arthur Gunn and is available, free, at http://gunn.co.nz/map/.Please attribute by linking to http://gunn.co.nz/map/.. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Women_status_world_map_2011.png#mediaviewer/File:Women_status_world_map_2011.png

“Women status world map 2011” by User:Obotlig – This map was created with GunnMapGunnMap was created by Arthur Gunn and is available, free, at http://gunn.co.nz/map/.Please attribute by linking to http://gunn.co.nz/map/.. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Women_status_world_map_2011.png#mediaviewer/File:Women_status_world_map_2011.png

Meer informatie over genderongelijkheid: http://reports.weforum.org/global-gender-gap-report-2014/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: