Een reactie plaatsen

Naakt

Het lijkt zo mooi. In eerste instantie denk je: “Goeie actie!” en toch irriteert het. Van die tegenacties die je op de sociale media tegenkomt. Je kent ze wel, van die berichten dat een fotograaf vindt dat er te veel perfecte vrouwen te zien zijn in reclames en dan ‘echte’ lingeriemodellen fotografeert. Vrouwen met littekens, tattoos, striae en vooral vrouwen die vol en rond zijn. Kortom vrouwen zoals ze er in het echt uitzien als tegenhanger tegenover de perfecte Doutzen Kroezen onder ons.

Onlangs had een textielgigant ook zo een actie. Om hun lingerie te tonen verschenen er opeens in hun reclame-uitingen vrouwen in alle soorten en maten, dikke vrouwen, dunne vrouwen, vrouwen met of zonder taille, borsten, kont enzovoorts. “Leuk dat ze dat doen”, hoor je dan hier en daar zeggen maar bij mij gaat het er van binnen een beetje van rommelen. Dat rommelt dan een poosje door, totdat er een moment komt dat ik weet wat er mis mee is. En nu, na het een poosje te hebben aangekeken, weet ik het. Het is de irritatie dat vrouwen tentoongesteld moeten worden. Hoe dan ook: ze moeten naakt. Want naakte vrouwen verkoopt. Dus als het niet schaamteloos, als manier gebruikt wordt om een product te verkopen zoals bij de meeste reclames (zet er een schaars gekleed lekker wijf bij en je product verkoopt als een tierelier) dan doen we het onder het mom van sociale betrokkenheid. Twee vliegen in één klap. Je laat als bedrijf zien dat je het goed met de vrouwen voor hebt én ze zijn naakt.

Tegelijkertijd wordt er vrouwen aangepraat dat ze stinken maar als ze nou maar maandverband van merk A gebruiken dan kunnen ze gewoon doordansen en hun kruis in het gezicht van hun danspartner duwen want dat maandverband vangt ‘de geurtjes’ wel op. Want ook als je ongesteld bent en het liefst met een kruik tegen je pijnlijke buik, afstandsbediening van de tv en koekjes onder handbereik, in bed zou liggen, moet je in beweging blijven. Want kijk die mooie dunne meisjes in de reclame sporten toch ook gewoon door? Ook blijken vrouwen een stuk of zeven tekenen van veroudering te hebben. In ieder geval dienen de eerste tekenen van veroudering bestreden te worden. En als een vrouw er achter komt dat het natuurlijk helemaal niet lukt met een middeltje hier en een smeerseltje daar, dan is er tegenwoordig ook de geruststellende reclame voor een instituut wat het hier en daar wel wegspuit of -snijdt.

Want ‘damn, you woman’, waag het niet dikker te worden na de overgang, überhaupt een overgang te hebben, te verouderen, haar te hebben op een andere plek dan op je hoofd (wat natuurlijk wel een prachtige volle bos moet zijn), te stinken of jezelf een paar dagen rust te gunnen als je menstrueert. En als je dat wel allemaal doet dan exploiteren we je onder de noemer van: kijk eens wat goed wij zijn dat wij die lelijke wijfies ook laten zien.

Maar vooral: Naakt zal je zijn!

Originele foto via wikipedia

Originele foto via wikipedia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: