Een reactie plaatsen

Meer revolutie

Er zijn van die periodes dat ik mij in mijn zeepbel terug trek, overal doorheen zweef en de wereld om mij heen bezie door het mooie kleurenspectrum van de zeepbel. Dan sluit ik mij af van nieuws, politiek en opiniestukken die met hun scherpte mijn zeepbel kapot willen prikken. Maar omdat ik in mijn zeepbel niet altijd even alert ben gebeurt het dan plotseling toch en dringt de werkelijkheid in volle hevigheid zich weer aan mij op. Zo ook deze week.

Het begon met een uitzending van Radar extra over de euro. Het gaat te ver om de hele uitzending hier volledig te beschrijven maar samengevat komt het er op neer dat de euro ons door de strot geduwd is. De euro is er gekomen omdat Duitsland te machtig werd en de armere landen zijn er bijgehaald omdat Duitsland en Frankrijk beter uit de verf kwamen. Die landen hoefden niet te voldoen aan de strenge eisen voor het toetreden tot de euro als ze maar beterschap beloofden en ondertussen kregen ze goedkope leningen voorgeschoteld die op de lange duur niet zo goedkoop meer bleken. Een crisis werd geboren.

Daarnaast is ons een beeld voorgeschoteld van luie Grieken die in het paradijs leefden van ons geld. Niets is minder waar. De gewone Griek blijkt meer uren te draaien dan de gemiddelde Nederlander en leeft in grote armoede. Er waren hoogleraren die vanaf het begin af aan riepen dat het waanzin was en dat we ons in de ellende zouden storten met één munteenheid voor heel Europa maar die werden weggezet als clown. Er werd stelselmatig karaktermoord op ze gepleegd. Het stond vanaf dag één al vast dat de euro er moest en zou komen. Dus wat doe je dan met tegenstanders? Je zegt niet dat ze geen gelijk hebben, nee, je zorgt ervoor dat iedereen ze als ontoerekeningsvatbaar gaat zien.

De tweede steek in mijn zeepbel kwam ook via de televisie. In een uitzending van Zembla over het afschaffen van het melkquotum werd maar weer eens goed duidelijk waar dat toe gaat leiden. Megastallen waarin een koe als ding wordt behandeld en in vier jaar tijd leeggezogen wordt. De koeien zijn broodmager, zwak en er hoeft maar iets te gebeuren of de hele megastal valt ten prooi aan één of andere ziekte. De koeien komen in hun korte leventje nooit buiten. Kleinere boerenbedrijven die hun koeien wel naar buiten laten en de koe niet door topprestaties uitmergelen gaan de concurrentiestrijd verliezen en binnen afzienbare tijd is de koe in de wei alleen nog maar in reclames te zien. En weer zijn er hoogleraren die ons waarschuwen maar daar luisteren we natuurlijk niet naar. Dat zijn gekke Henkies, toch?

Ondertussen gaat ABNAMRO toch naar de beurs nu de massale boosheid over de bonussen weer wat geluwd is en ik voorspel dat binnen korte tijd alle topmannen weer met bonussen en salarissen naar huis gaan die de gemiddelde Nederlander in zijn hele leven nog niet bij elkaar sprokkelt.

Waar blijft de revolutie toch? Wie gaat hem in Nederland beginnen? Waar zitten we met zijn allen op te wachten? Er moet toch iemand zijn die de zeepbel die het hele Nederlandse volk omvat kan doorprikken? Eerlijk gezegd weet ik zelf ook niet hoe het moet. Ik heb slechts tien vingers, een laptop en een beperkt lezersaantal. Maar ik hoop toch zo intens dat er een kentering komt in wat wij met zijn allen gewoon maar pikken. Alsjeblieft, kom in opstand!

Uitzending van radar extra kun je hier bekijken: De prijs van de euro
Uitzending van Zembla kun je bekijken via: De topsporters van de melkindustrie
Origineel is te vinden op Pixabay

Origineel is te vinden op Pixabay

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: