2 reacties

Oud kadaver

Oud worden? Ik begin er niet aan. Ouder worden, dat gaat vanzelf, dat is niet tegen te houden. Een hoge leeftijd bereiken? Ja, dat wil ik natuurlijk wel. Moet ik ook, want ik heb met mijn kinderen afgesproken dat ik honderd wordt. Of ze dat tegen die tijd nog zo leuk vinden valt nog te bezien. In ieder geval hoop ik ze nu al duidelijk gemaakt te hebben dat ze nooit een verplichting ten opzichte van mij hebben. Natuurlijk hoop ik dat onze verstandhouding zo goed blijft dat ze me graag een handje helpen als ik dat echt nodig heb maar vanzelfsprekend mag dat nooit zijn.

Oud zijn is iets anders. Dat is ook niet leeftijdsgebonden. Er zijn dertigers die ik al oud vind. Daar heb ik weinig geduld voor. Van die mensen die zich gedragen alsof ze al half in hun graf liggen. Ook mensen die hoogbejaard zijn moeten er eens mee ophouden om maar steeds te benadrukken dat ze al heel oud zijn. Nou, èn! Je hoeft geen oud mens te zijn ondanks je leeftijd.

Mooie voorbeelden daarvan zijn Hanneke Groenteman en Sonja Barend. Beiden toch aardig gevorderd qua leeftijd. Prachtige vrouwen. Ze zijn actief en nog volledig alert en van alles op de hoogte. Ze zijn ook mooi. Dat heeft niets te maken met rimpels weg laten botoxen of tieten laten opvullen zoals velen menen. Het is de schoonheid van het van binnenuit stralen.

Ook laten ze zich niet in bejaardenkleding hijsen. Ik weet niet hoe dat bij sommige mensen werkt maar blijkbaar zijn er die denken dat je na een bepaalde leeftijd alleen maar beige kleding aan mag. Mijn dochter heeft de opdracht mij direct af te schieten zodra ik beige ga dragen. Het heeft ook niets te maken met geld. Natuurlijk zullen deze vrouwen iets meer te besteden hebben dan een gemiddelde AOW-er maar ook met minder te besteden kun je er goed uit zien. Een kwestie van gewoon eens voor die rode hakken kiezen in plaats van de beige gemakschoenen. Je hoeft heus niet in kleding rond te springen die je op je twintigste zo goed stond. Dat piepkleine rokje kun je misschien beter niet meer aantrekken op je zestigste maar moet je nou echt na je zestigste bij de ANWB shoppen?

Wat voor vrouwen geldt, is voor mannen net zo waar. Mannen laten helemaal vaak alle decorum vallen. Geen wonder dat er zoveel vrouwen van hoge leeftijd vrijgezel zijn. Je zal maar tegen zo een saaie, onverzorgde, oude vent in een terlenka broek aan moeten kijken. Nee, geef mij maar mannen als Adriaan van Dis, onberispelijk gekleed en op de juiste manier ijdel.

Vanzelfsprekend heb je te maken met lichamelijk verval naarmate je ouder wordt. Dat is ronduit naar. Daar hoef je je echter ook niet bij neer te leggen. Als het echt niet anders kan dan kun je van hulpmiddelen als een rollator gebruik maken. Tot die tijd train je dat oude kadaver maar om in een goede conditie te blijven. En als je einde komt: met felgekleurde, gelakte nagels je kist in!

2 reacties op “Oud kadaver

  1. Heerlijk bericht. Ik heb het aan mijn ouders van begin tachtig doorgestuurd. We zullen zien hoe jong van geest zij hierop reageren. 😉

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: