1 reactie

Ga eerst maar eens…

Het viel me opeens op. Misschien was het er altijd al. Misschien valt het me alleen maar op omdat ik zoveel tijd op de sociale media en op nieuwssites doorbreng. Opeens zag ik een patroon, een manier, een soort mens. Het is het soort mens wat bij alle initiatieven roept: Ga eerst maar eens…

‘Ga eerst maar eens…’ is de grootste dooddoener die er is. De dooddoener-mens weet altijd iets te bedenken wat erger is dan hetgeen waar actie voor wordt ondernomen. De dooddoener-mens wijst ook altijd naar anderen: Laten zij maar eerst..

Zo las ik de commentaren op de Women’s March van 21 januari jl. “Ga eerst maar eens wat doen aan de rechten van moslima’s en vrouwen in landen waar ze écht onderdrukt worden (vul hier in: Syrië, Pakistan, Nigeria, etc.). Degenen die dit commentaar gaven kunnen waarschijnlijk niet lezen. Op de website van de Women’s March staat duidelijk dat het over inclusiviteit gaat, dat het gaat over gelijke rechten voor iedereen. Wereldwijd zijn vrouwen én mannen de straat op gegaan. Op foto’s en video’s die er van gemaakt zijn, zie je mensen in alle kleuren en van allerlei nationaliteiten en uitdossingen.

Als er door 3FM de jaarlijkse inzamelingsactie Serious Request wordt gehouden dan volgen er steevast commentaren dat er eerst maar eens iets voor Nederlanders gedaan moet worden. Ga eerst maar eens het zorgstelsel/armoede/ouderenzorg in Nederland aanpakken. Ook wordt er gewezen naar de DJ’s: Laten zij maar eerst iets van hun veel te hoge salaris inleveren.

Op het bericht dat minister Ploumen een internationaal fonds opricht om hulporganisaties te ondersteunen die in arme landen vrouwen adviseren en helpen met gezinsplanning en een veilige abortus, volgden walgelijke commentaren. De strekking van de commentaren was dat die op seks beluste Afrikanen eerst maar eens aan veilige seks moeten gaan doen. Hoe kortzichtig wil je het hebben. Ook hierbij kwam de ouderenzorg/zorg/armoede in Nederland weer om de hoek kijken.

Ook als veganist of vegetariër krijg je het nodige over je heen: Geen vlees eten? Ga eerst maar eens minder auto rijden/bij de voedselbanken kijken/wat aan de plastic soep doen. Maar ook mensen die geen vlees eten kunnen er soms wat van: Minder autorijden? Ga eerst maar eens minder vlees eten!

De dooddoener mens suggereert met zijn ‘Ga eerst maar eens…’ dat er altijd een groter probleem op te lossen is voordat er actie mag worden ondernomen. Het is ook vaak het soort mens wat zelf helemaal niets doet. Logisch, als je altijd maar denkt dat je eerst iets anders moet doen dan kom je nooit ergens aan toe. Brullen dat er eerst iets anders opgelost moet worden is als tegen een kind, wat zijn kamer opruimt, roepen dat hij dan eerst maar eens het hele huis, én dat van de buren, moet gaan stofzuigen. En iedereen met kinderen weet dat het op zich al knap is dat een kind zijn kamer uit zichzelf gaat opruimen.

Je hoeft het heus niet altijd met alle acties en initiatieven eens te zijn. Maar wat mij betreft geldt er maar één ding wat we eerst maar eens moeten gaan doen en dat is: ergens beginnen. Als alle dooddoener-mensen nou gewoon eens beginnen met een probleem op te lossen, waarvan ze denken dat het eerst moet, dan lossen we heel veel tegelijk op. Het mooie is namelijk dat we nooit iets eerst hoeven te doen. Het kan allemaal tegelijk en kleine acties hebben soms grote gevolgen. Als iedereen zijn eigen kleine stukje straat schoonveegt wordt de hele stad schoner en uiteindelijk het land en de wereld. En wil je niet mee helpen met vegen? Dat moet jij weten, maar ga dan niet in je eigen vuil zitten mekkeren dat iemand eerst maar eens de Sahara moet aanvegen voordat diegene die van zijn invalide buur veegt.

Eén reactie op “Ga eerst maar eens…

  1. Inderdaad, dat ze maar eens eerst….dat hoor je vaak. Ik ga er eens extra op letten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: