Een reactie plaatsen

Invloed met impact

Mijn mailbox vulde zich deze week met reclame. Niet dat het een nieuw gegeven is. Het laatste jaar heb ik vrijwel alles wat ik wilde kopen, behalve de wekelijkse boodschappen, online besteld. En doodmoe van alle cookies en voorwaarden die er geaccepteerd moesten worden heb ik wel eens te vaak hier en daar een vakje aangeklikt dat ik beter ongevuld had kunnen laten. 

De inhoud van de reclamemails irriteerde me wel meer dan normaal. Dat is ook niet nieuw. Elk jaar rond deze tijd valt het me weer op dat bedrijven schaamteloos internationale vrouwendag gebruiken om hun producten te verkopen. Helaas wordt het weggezet als een soort moederdag of een ‘lekker verwendagje voor jezelf’.

Waarom dat kwalijk is, is omdat het afleid van de werkelijke boodschap. Het roept de gedachte op of het nog wel nodig is om vrouwendag in stand te houden. Om nog maar te zwijgen van de mannen die roepen wanneer het dan een keertje mannendag is. 

Internationale vrouwendag heeft elk jaar een thema. Dit jaar is het: invloed met impact. Een fijn positief thema waar iedereen iets mee kan. Veel mensen vragen zich af wat voor een invloed ze nou werkelijk hebben. Laat staan invloed wat ook nog eens een enorme impact zou hebben. Maar we hebben meer invloed dan we denken. De manier waarop we onze kinderen opvoeden, iemand aanspreken op gedrag of foute grapjes of onze eigen blinde vlekken durven te onderzoeken heeft heel veel impact.

Wanneer je daarmee dwars tegen de heersende norm in gaat kan dit soms voelen als vechten tegen de bierkaai. Je bent al snel een zuurpruim wanneer je niet lekker mee lacht om het zoveelste denigrerende schoonmoedergrapje. Zelfs door het schrijven van dit stukje kan ik weggezet worden als zeikwijf. Dat moet dan maar. Al plant ik in mijn hele leven maar een paar zaadjes in hoofden van enkelen, het gaat invloed en  impact hebben. Want elke keer dat we met elkaar besluiten om het anders te doen breidt de olievlek van invloed zich uit.

De invloed van reclame hoef ik niet toe te lichten. Het zou bedrijven sieren om in plaats van het zoveelste make-upje of badschuimpje tegen korting aan te bieden, hun invloed aan te wenden om echt impact te maken op het gebied van vrouwenrechten. Wend de winst die gemaakt wordt door de vercommercialisering van deze dag eens aan om vrouwen een betere positie in de wereld te geven. Verkoop voor mijn part iets bij de boodschap die je uitdraagt: “Hier heeft u uw vrouwenrechten en zal ik de blender erbij inpakken?”

Internationale vrouwendag is nog steeds nodig. Zolang vrouwen nog niet in elke bedrijfstak meedoen, zolang vrouwen nog niet de helft uitmaken van de politiek, zolang meisjes en jongens nog met een ander wereldbeeld opgevoed worden en het overgrote deel van de vrouwen zich te vaak niet veilig voelt is het nodig. Laat mij maar eens meemaken dat het niet meer nodig is. Ik ben de eerste die de vlag zal uithangen. Maar zolang die dag er nog niet is zal ik op de (schriftelijke) barricaden blijven staan. Lekker ruikend door een parfum uit de aanbieding. Dat dan weer wel. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: