Een reactie plaatsen

Puppies op de werkvloer

Onlangs kwamen er een aantal berichten voorbij op mijn tijdlijn van LinkedIn, van mensen die niet meer op hun piepste jongst waren. Zij kwamen niet of maar moeilijk aan het werk. Hoewel ik ook wel hier en daar een kentering zie gaan werkgevers er vaak ten onrechte vanuit dat mensen ‘van een zekere leeftijd’ uitgeblust zijn en niet meer mee hoeven te tellen in de poel der werkenden. Ook ik heb bij sollicitaties meegemaakt dat ik het vermoeden had dat ik afgewezen werd op mijn leeftijd. Het wordt je natuurlijk nooit rechtstreeks gezegd.

Laat ik het hier voor eens en voor altijd duidelijk maken: leeftijdsdiscriminatie is een misvatting en een gemiste kans voor elke werkgever die dat al dan niet bewust doet. Zo! Daar staat het! Waarom ik dat zeg? Omdat ik zelf niet meer op mijn piepste ben maar gemotiveerder dan ooit. Uitgeblust? Hoepel op, nog lange niet. Soms ben ik nog steeds als een puppy die staat te springen wanneer ik leuke dingen mag doen. Gelukkig bén ik ook steeds leukere dingen gaan doen in mijn werkzame leven.

Aan carrièreplanning heb ik nog nooit gedaan en als je me de standaard vraag stelt waar ik mezelf over 5 jaar zie kan ik je daar met geen mogelijkheid antwoord op geven. Wie weet lurkend aan een cocktail in een of andere tropische beachclub of misschien in een klein hutje in de Pyreneeën met 25 zwerfkatten om me heen. 

Waarschijnlijker is het dat ik nog steeds doe wat ik nu doe met wat uitbreiding. Ik heb het geluk gehad dat ik kansen heb gehad. Er zijn werkgevers en leidinggevenden op mijn pad gekomen die mijn talenten zagen en me de ruimte hebben gegeven om die te ontwikkelen. Maar ik heb ook de kansen gezien en gepakt waar ik kon. Zo heb ik kunnen ontdekken waar ik goed in ben, wat ik kan en vooral waar ik het meeste plezier uit haal. En plezier in mijn werk zorgt er voor dat ik ook goed ben in wat ik doe. 

De laatste tijd heb ik ontdekt dat ik naast mijn dagelijkse werk het ook leuk vind, en er goed in ben, om jongere mensen te coachen. En dan bedoel ik niet dat ik de zoveelste ZZP-er met een bordje ‘Coach’ op de deur word. Daar zijn er, met alle respect, al genoeg van (zie de briljante documentaire: Nu verandert er langzaam iets). Maar wel het coachen van collega’s op de werkvloer, het begeleiden van stagiaires of het helpen bij een nieuwe stap in iemands carrière. Talent zien bij de jongere versies van mezelf en hen stimuleren om hun talenten te ontwikkelen.

Zie daar: de meerwaarde van de oudere werknemer (naast dat ze zo goed zijn in hun werk)! Natuurlijk zijn die over-energieke jonkies fijn in een team en kom maar op met die verse pas-van-school-kennis. Laaf je aan al die slimme afstudeerders. Maar waardeer de ervaring van de rijpe werknemer ook, koppel ze aan de jonge honden. Laat ze leren van elkaar. En laat belegen werknemers doen wat ze leuk vinden. Want ergens binnenin de iets minder energiek ogende mens zit vaak een klein enthousiast hondje dat blij opspringt bij het idee dat hij mag spelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: