Een reactie plaatsen

Vaagtaal? Daar vind ik iets van!

In Zomergasten van 14 augustus jl. had de onvolprezen Lieke Marsman het over vaagtaal. Nu wil ik me zeker niet vergelijken met haar maar ook ik trek als een Don Quichot op mijn stokpaardje nogal eens ten strijde tegen de vaagtaal waar ze het over had.

Naast mijn blog-hobby schrijf ik beroepsmatig ook nogal eens wat. Het is daarbij mijn streven om het vooral kort, bondig en goed leesbaar te houden. Dat houdt in: het vermijden van al te technische termen, lange of samengestelde zinnen vereenvoudigen en geen vaagtaal of mode-uitdrukkingen gebruiken. Natuurlijk vind ik het als taalgeneraal en pennenlikker gewoon heel erg leuk om te doen maar de belangrijkste reden is dat ik wil dat iedereen begrijpt wat ik schrijf.

Het gevolg van begrijpelijk schrijven en het kort houden kan zijn dat het lijkt alsof je als schrijver niet kundig genoeg bent of dat hetgeen je doet gemakkelijk is. Dat snap ik heel goed. Adele zingt zo gemakkelijk, als ik haar hoor zingen dan denk ik ook altijd dat ik dat kan. Zolang ik alleen in de privésfeer zing en daar niemand mee lastig val is dat ook helemaal prima. Als ik maar niet echt ga geloven dat ik goed genoeg ben om op het podium van de Ziggo Dome te kunnen staan. Of welk podium dan ook.

Gebruikers van vaagtaal heb je in categorieën. De verdoezelaar, het gewoontedier, de dwaalspoorlegger en de vroege aanvaarder. De verdoezelaar is iemand die de materie niet helemaal beheerst. Door vaagtaal en ingewikkelde termen te gebruiken denkt de verdoezelaar dat te kunnen verbergen. Het gewoontedier denkt dat vaagtaal moet omdat het altijd al zo gedaan werd. Alle beleids-  en managementstukken worden toch altijd in vage en moeilijke bewoordingen geschreven? Dus dan zal het wel zo moeten, toch? 

De dwaalspoorlegger doet bewust moeilijk en schrijft expres onbegrijpelijk omdat als de lezer het wel zou begrijpen er misschien wel weerstand zou kunnen komen. Zowel de dwaalspoorlegger als de verdoezelaar hopen erop dat de lezer niet assertief genoeg is om te zeggen dat ze er geen donder van begrijpen. Ze hopen dat ze nooit uitleg hoeven te geven, zij het om verschillende redenen. En ze komen er meestal mee weg. Vaagtaal werkt als de kleren van de keizer. Velen zijn bang om als dom te worden gezien of als ongeschikt voor hun werk dus vraagt niemand wat er nou eigenlijk staat.

Dan heb je nog de vroege aanvaarder. De vroege aanvaarder vindt het leuk om nieuwe woorden of uitdrukkingen te gebruiken. Niet zelden is een vroege aanvaarder een manager. Hoe dat komt weet ik niet. Het vermoeden is dat het voortkomt uit managementcursussen of omdat je van nieuwe dingen moet houden om een goede manager te kunnen zijn. Waar het ook vandaan komt: menigmaal heb ik Google erbij moeten pakken om op te zoeken wat een in kantoren rondzingend woord betekent. Zo had ik nog nooit het woord ‘gremium’ horen gebruiken totdat het een aantal jaar geleden opeens overal opdook en het te pas en onpas gebruikt werd. Te onpas omdat gebruikers van een woord wat opeens in de mode is nog steeds op zoek zijn naar de klepel van de klok die ze hoorden.

De laatste jaren hoor je ook steeds dat iemand ‘ergens wel iets van vindt’: “Korte broeken op de werkvloer? Daar vind ik iets van!”. Van die uitdrukking krijg ik jeuk op mijn rug, precies op het plekje waar ik net niet bij kan. Het zet bij mij een niet te stoppen gedachtenstroom aan. Wát vind je er dan van? Vertel het me of niet. Doe niet zo samenzweerderig! Het is alsof iemand me een verrassing belooft die over een maand plaats zal hebben. Verras me of niet maar vertel het me niet van te voren. Misschien is het voor jou voorpret maar mij doe je er geen plezier mee.

Als iemand ergens ‘wel wat van vindt’ is het ook nooit positief: “Deze maaltijd, daar vind ik wel iets van. Echt superlekker joh! Mag ik het recept?” Zo werkt dat dus niet. Onbewust zal ik me er zelf ook wel eens schuldig aan maken. Maar wat ik van vaagtaal vind? Dat lijkt me met bovenstaande wel duidelijk. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: