Een reactie plaatsen

Dickpics en drogredenen

Het ene na het andere geval van grensoverschrijdend gedrag komt nu naar boven drijven. Zowel mannen als vrouwen reageren op de socials onder berichten over seksueel ongepast gedrag met reacties waar onkunde, gebrek aan empathie, ondoordachtheid en ronduit kwaadaardigheid uit spreekt. De tien meest voorkomende opmerkingen die ik in verschillende variaties tegenkwam heb ik hieronder opgesomd:

 1. Vrouwen zijn ook geen heiligen. Die geven aanleiding.
  Dat vrouwen geen aureooltje en engelenvleugels hebben klopt. Dat ze aanleiding geven is een kwestie van interpretatie. Wat voor een man een teken van seksuele interesse kan lijken is misschien gewoon bedoeld als vriendelijk gebaar. En ook al gaat iemand in zijn blootje midden in een drukke winkelstraat staan, dan nog geeft het jou geen toestemming tot misdragingen.
 2. Vrouwen zetten toch ook sexy, bijna blote foto’s op het internet?
  Jazeker, vrouwen zijn (gek hè) seksuele wezens. Dat geeft nog niemand toestemming om een ongevraagde dickpic te sturen. Als je het zelf leuk vindt dat mensen je blote piemel zien maak dan ook een mooie selfie en plaats het op je eigen Insta. Daarnaast hebben we een probleem dat naaktheid per definitie geseksualiseerd wordt. Naakt kan ook gewoon mooi zijn of praktisch. Bijvoorbeeld een borst waaruit door een baby gedronken wordt is precies dat en is geen geile tiet.
 3. Die vrouwen zijn golddiggers, aandachtsgeil, hoeren, sletten, willen ook alleen maar in de publiciteit door die arme kerels kapot te maken.
  Heb je eindelijk al je moed bijeen geraapt om er wat van te zeggen of aangifte te doen, krijg je dit over je heen. Wie dat zegt heeft er geen idee van met hoeveel schuldgevoel en schaamte het gepaard gaat om aangifte te doen. Het is nooit gemakkelijk en er is angst dat je niet geloofd wordt. Veel vrouwen doen er jaren over om er eindelijk mee naar buiten te durven treden. Juist door onder andere dit soort maatschappelijke veroordelingen van slachtoffers.
 4. Stel je niet zo aan, jankwijven zijn het, vrouwen kunnen ook niks hebben, iedereen is tegenwoordig zo overgevoelig. Je moet gewoon…
  Ten eerste: het is niet aan jou om toestemming te geven hoe gevoelig iemand mag zijn. De één is wat gevoeliger dan de ander. Er zijn mensen die weerbaar zijn en anderen zijn dat wat minder. Ten tweede: dit is een gevalletje, het slachtoffer de schuld geven. Niet iedereen is in staat om adequaat te reageren en je weet de achtergrond van iemand vaak niet. En zelfs het stoerste wijf kan volledig blokkeren door grensoverschrijdend gedrag en niet elke vrouw is een tough cookie met een berg aan levenservaring en een goeie rechtse.
 5. Schieten we niet door, straks mag er helemaal niks meer.
  Klopt! Er mag niks wat grensoverschrijdend is. Knoop dat maar in je oren. Dat was nooit goed ook al liet ‘men’ dat soms oogluikend toe en dat is het nog steeds niet. De mensheid ontwikkelt zich (hoop ik). Wat we als holbewoners deden doen we nu ook niet meer. De oplossing: vragen of je iets mag! Dat doen we bij zoveel dingen. Het zou ook raar zijn als je bij de buren aanklopt, binnen loopt en met de suikerpot de deur uitrent in plaats van te vragen: buurman, mag ik een kopje suiker lenen? Verder blijven er nog genoeg lieve complimenten en aardige gebaren over die wel mogen. Ga maar oefenen op je vaardigheden om op een ongevaarlijke manier te flirten.
 6. Als je een dickpic krijgt dan blokkeer je diegene toch op de socials? Of je nagelt hem aan de sociale schandpaal!
  No shit, Sherlock. Denk je nou echt dat vrouwen die ongewenste piemelkiekjes of schunnige berichten krijgen dit niet kunnen bedenken? Blokken op de socials is zo gedaan. Maar wat doe je als iemand die een machtspositie heeft je op whatsapp ongewenste berichten stuurt? Ook hier wordt het lijdend voorwerp verantwoordelijk gehouden. Die berichten moeten gewoon niet gestuurd worden. Punt en geen komma.
 7. De meeste vrouwen zijn gewoon boos omdat zij nooit een dickpic ontvangen.
  Yeah! Right, geloof je het zelf?
 8. Niet alle mannen zijn zo, een normale man doet zoiets niet.
  Ja en nee. Niet alle mannen sturen dickpics maar het zijn er wel teveel. Niet alle mannen vertonen seksueel grensoverschrijdend gedrag maar het het komt wel te vaak voor. Niet alle mannen zijn verkrachters of moordenaars, gelukkig niet, maar het staat niet op je voorhoofd geschreven hè. Niet alle mannen, maar wel veel te veel vrouwen hebben last van grensoverschrijders. Hoe moet je als vrouw herkennen wie je kunt vertrouwen als zelfs therapeuten, directeuren, coaches, vrienden, ooms en buurmannen over de schreef gaan? In plaats van “niet alle mannen” te roepen zou je als goeie vent ook razend moeten worden op mannen die zich wel misdragen ten opzichte van vrouwen. Boos op die mannen waardoor de meeste vrouwen zich onveilig voelen en waardoor ze jou ook als potentieel gevaar gaan zien. En al gaat het om een onhandige, foute opmerking: spreek je mede-man er op aan!
 9. Vrouwen zijn ook te makkelijk en duiken maar met iedereen in bed.
  Jaha, dûh!: vrouwen zijn seksuele wezens en sommige vrouwen willen veel en vaak seks. Misschien wel perverse seks. Misschien wel met heel, veel bedpartners. Na elkaar, met elkaar en door elkaar heen. Deal with it! Hou eens op met de dubbele moraal dat het van een man o.k. is als hij veel bedgenoten heeft en een vrouw niet deugt als ze hetzelfde gedrag vertoont. Het is 2022! Hier geldt dat alles helemaal dikke prima is zolang de vrouw in kwestie daar zelf zin in heeft. Het geeft nog steeds niemand het recht om haar op seksuele manier te bejegenen zonder haar uitdrukkelijke toestemming. Oplossing: Mag ik…? Vind je het goed als…?
 10. Mannen zijn ook wel eens slachtoffer.
  Ook…wel…eens…ja. De dader is dan meestal een man. Verder is het ook voor die slachtoffers heel erg maar hou eens op met dat whataboutism. Daar gaat het nu even niet over. En het zou zomaar kunnen dat wanneer we toxische masculiniteit aanpakken, de mannelijke slachtoffers daar ook baat bij hebben.

Verder is er de angst dat er valse aangiftes worden gedaan. In dit stuk van one-world wordt de mythe van de valse aangifte ontkracht. 95% van de aangiftes m.b.t. seksueel geweld zijn gegrond. En die 95% is slechts een topje van de ijsberg van alle gevallen van seksueel geweld. Veel wordt niet aangegeven. Het is heel erg voor de 5% vals beschuldigden maar zullen we ons eerst even focussen op het grote aantal slachtoffers van seksueel grensoverschrijdend gedrag? En dan hebben we het nog niet gehad over femicide. Elk jaar zijn er 40 vrouwen die het loodje leggen omdát ze vrouw zijn. Laat dat even tot je doordringen.

Hoe moeten we nu verder? Wat mag er nog wel en hoe bang moet je nu zijn om als man iets verkeerds te doen? Het antwoord is simpel: doe niets waar een ander niet om vraagt of jou toestemming voor heeft gegeven. Wil je iemand troosten en een knuffel geven? Vraag of de ander dat op prijs stelt.  Wil je een ander een compliment geven? Maak een niet-seksueel getint compliment, bijvoorbeeld over iemands smaak. Ben je gezellig met iemand aan het sexten en wil je een prentje sturen van je pielemuis? Gewoon even vragen of het gewaardeerd wordt. En als het antwoord nee is? Dan is het ook nee. 

Stop met in de verdediging te schieten, kijk in de spiegel en ga na of jij wel eens onbewust of bewust de fout in bent gegaan. In plaats van te pruilen dat je niks meer mag: kijk naar de wereld door de ogen van een vrouw. Praat met de vrouwen om je heen en vraag of zij wel eens ongewenst zijn betast in een kroeg of op het werk of na-gesist op straat. Vraag hoe veilig ze zich voelen als ze ‘s avonds laat in een parkeergarage moeten zijn of met de metro mee moeten. Lopen ze met een busje haarlak in hun tas en sleutels in hun hand als ze alleen op straat lopen? Of hoeveel van hun vriendinnen hebben een nare situatie meegemaakt? Ik heb vriendinnen die zonder moeite zo een stuk of 30 voorvallen kunnen oplepelen. Informeer jezelf, pas je gedrag aan en sta naast de vrouwen in je leven op de barricades.

Uitgelichte afbeelding is van Eva Berggren https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Eva_Berggren_-_Balansg%C3%A5ng_01.JPG

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: